Proiectul

Studiul relaxarii magnetice si a comutarii in sisteme nanoparticulate  (RELSWITCH)

este consacrat studiului corelatiilor dintre procesul de comutare care permite schimbarea deterministica a orientarii momentului magnetic (prin procesul de scriere) si procesul de relaxare magnetica in sistemele cu doua nivele (particule feromagnetice monodomenice, celule MRAM, alte sisteme similare).


In acest proiect ne propunem sa urmarim relatia cauzala complexa dintre:
  • comutare
  • relaxare
  • interactiuni interparticule
cu ajutorul studiului experimental al relaxarii in medii particulate, al dezvoltarii si implementarii numerice a unui model adecvat pentru simulari sistematice.


Cea mai mare parte a membrilor echipei sunt membri ai centrului de excelenta CARPATH, care are colaborari extensive cu grupuri din Statele Unite si Europa. De asemenea, membrii echipei fac parte si din Reteaua de Excelenta FP6 MAGMANET care include partaneri de la mai mult de 20 de universitati din Europa.


Rezultatele acestui proiect de cercetare fundamentala sunt importante pentru clarificarea relatiei speciale dintre procesele de relaxare (de tip non-arrhenius) care pot aparea in sisteme cu doua nivele, care au fost legate in prealabil de condensarea bozonica a magnonilor. Rezultatele sunt semnificative pentru intelegerea comportarii mediilor moderne de inregistrare cum ar fi mediile particulate, sistemele de nanofire, mediile de inregistrare perpendiculare si longitudinale si memoriile MRAM.
MODx - Mollio